Prechod na hlavnú stránku www.skolkahrmovo.sk
Dnes je:
20.04.2024
Táto stránka sa načítala o
08:30 hod.Úvodná stránka bloguSekcia LesníctvoSekcia ĽudiaSekcia Omyly vedcovSekcia SlovenskoSekcia Svet
Logo škôlky Hrmovo

Domovina moja...

...je život a krása.

Reagovať na článok                         Zobraziť diskusiu

Pôvod slov Slovienin-Slovieni, Nemec-Nemci.

Čítal som viacero názorov na pôvod slova Slovien(alebo Slověn). Dakto tvrdil, že slov- je predpona znamenajúca mokraď, čiže Slovieni boli ľudia od riek. Alebo že slovieni boli vlastne Svojeni, čiže svoji ľudia. Alebo Slávovia, alebo iné.

Najprv pripomínam, že jednotné číslo znie Slovienin, nie Slovien. A vyslovovalo sa nie s dvojhláskou -ie, ale s mäkkým -e, čo je niečo medzi normálnym e a dvojhláskou ie, v súčasnosti sa niekde ešte v nárečiach takáto výslovnosť používa(napríklad v Podpoľaní- Hrochoť alebo Horehroní- Pohorelá). Lepšie by túto výslovnosť vystihla samohláska "ě"; Slověnin, Slověni, ale keďže slovenčina túto samohlásku nepozná, používať budem dvojhlásku "ie". Podľa môjho názoru je pôvod slova Slovienin takýto:

Viaceré národy označovali rovnakým slovom seba aj ľudí všeobecne. To bol spôsob typický pre osamelé národy- Eskimákov(Inuitov, Laponcov?) a ostrovanov. Bežnejším spôsobom vnímania seba bol u ľudí spôsob: my a tí druhí. Slovania sa na európskej scéne objavili v období, keď bola Európa zaplavená germámskymi kmeňmi, medzi ktorými si museli vydupať svoje miesto na slnku, alebo vymiznúť. Keďže žili v jednoduchých rodinných spoločenstvách, v ktorých najvyššou hodnotou bola rodina sama, teda deti, podarilo sa im populačnou explóziou obsadzovať stále nové územia, z ktorých ich už nikto nedostal. Po čase sa dostali do početnej prevahy a pôvodné etnikum sa buď odsťahovalo, alebo zaniklo v slovanskom mori. Celé generácie žili teda v rozhraní dvoch obrovských etník- svojho a germánskeho. Preto delenie na "My" a "Tí druhí" bolo obzvlášť výrazné a vyhranené.

Za označením "My" sa rozumeli tí, ktorí si rozumejú, ktorí rovnako rozprávajú. Pritom výraz "slovo" mal v tom čase iný obsah ako v súčasnosti, znamenal "rozprávanie", alebo "reč". Napríklad názov "Slovo o pluku Igorovom" v skutočnosti znamená "Rozprávanie o pluku...". Preto tí, ktorých "slovu" rozumeli, boli Slovieni, čiže "Rozprávajúci" alebo parafrázovanou "indiánčinou"- Slovienin bol "Ten, ktorý rozpráva". A tí druhí? No, to boli "Tí, čo nevedia rozprávať" - čiže "Tí nemí" - čiže "Nemci". Preto Nemcov volajú Nemcami len Slovania, a pritom všetci Slovania.

Pavol Fábry.
Reagovať na článok                         Zobraziť diskusiu


Hľadáte poľnohos podársku techniku?

Páči sa vám ručne tvarovaná keramika?

Otvorený:
26x

Návštevníkov
27